Sa Win na Mac OS

January 30, 2012 § 4 Comments

Sinoć sam čačkao komp i rekoh ajde da vidim da li mi je neko odgovorio na komentar u tekstu Ivana Minića “Zašto koristimo Apple proizvode…“. Bio sam neprijatno iznenađen kada sam video da moj komentar nedostaje. To je ok. Ispravka – ipak postoje 😉

U principu, slažem se sa svime što je navedeno u tekstu. Sem…

Za početak da vas upoznam sa mojim Mac-om:

1. Zamerka na kvalitet izrade. Često umem da otvorim po nekoliko tabova u Chrome-u i gledam youTube, youj…; takođe često koristim Skajp i nekad vodim duže razgovore. Tokom ovih radnji, kompjuter počinje da se zagreva. Nakon tri meseca, primetio sam neravnine sa donje strane lap topa. Nakon 6 meseci, evo kako lap top izlgeda:

Image

2. Ekran. Poredeći sa drugim lap top-ovima koje sam koristio, ovaj zaista ne škripi kada ga uzmem u ruke, ekran nije raskliman ni posle 1000 otvaranja i zatvaranja, i stvarno je lep osećaj dok kucam. Međutim, relativno skoro sam uočio naprslinu:

(donji desni ugao)

Koliko se sećam, nijednom nisam zakačio vrata dok sam šetao s lap topom po kući, nijednom nisam naglo spustio torbu u kojoj ga nosim, ama nijedne situacije se ne sećam da sam na bilo koji način mogao ovo da napravim. Prethodni lap top, tačnije moj prvi, tadašnji IBM Think Pad, svakakve stresove je preživljavao – sve ovo gore što sam pomenuo, njemu se desilo, još mi je i ispadao. Nije bilo spoljašnjih oštećenja.

3. Softver. Od kako sam prešao na “Lion”, pregrevanja su nestala (možda tripujem) i čini mi se da radi brže. Međutim, čini mi se i da mi se zakucava češće, pogotovu ako ga nekoliko dana držim na režimu “zatvorim lap top/otvorim lap top”. Prostije rečeno – na stendbaju.

Posebno veliki problem imam kada držim otvoreno nekoliko fajlova iz Word-a – potrebno mu je ozbiljno vreme da se “podigne”, u smislu da kada poželim da dopišem nešto, nekada moram da čekam i više od minut da se pokrene. Rešenje je svakako da restartujem sistem, i uvek radi normalno nakon toga.

4. Ne mogu da namestim alernativno at (@). Vidite da pišem latinicom. Kada hoću da se ulogujem negde, moram da promenim tastaturu na EN da bih upisao “at”, pa posle da vratim na SR. Nije posao, znam, ali smara. Negde sam “kao” pronašao da može da se napravi kombinacija tastera, i probao sam, ali mi nije uspelo. Navikao sam na desno altBr + B. Jbg.

To je u principu to. Da ne bude da samo kudim, dodaću da je i meni gotivan “touchpad”, pozadinsko osvetljenje nemam, ali bih voleo, i jabučica na spoljnoj strani ekrana je kul. Kada radi normalno, onda “šuri” što bi rekao moj ortak. Kada trokira, onda zaEbe i WIN.

Toliko.

Advertisements

§ 4 Responses to Sa Win na Mac OS

 • Ivan Minic says:

  Cao, ne nedostaje, tvoj komentar je poslednji, tj tvoja dva komentara…
  Ti nemas MacBook Pro, vec MacBook, koji ima svoje mane, i koji se zbog istih vise ne proizvodi 😉

 • elefteros says:

  Štos je što sam mogao da ih vidim jedino kada koristim Chrome, ne i kada sam išao preko Safarija ili Chrome-a na računaru kod moje devojke.

  Mislio sam da je sa svim MacBook-ovima ista priča. Eto, još jedan primer da nije tako.

  Hvala na komentaru i odgovoru 😉 Vidimo se na sledećem predavanju na tvom Blog-u 🙂

 • Za @ na srpskoj tastaturi koristi kombinaciju tastera ALT + SHIFT + 2. Works like a charm. 🙂

  • elefteros says:

   😉 Hvala Alesandro! Moćan si! Već sam se navikao na “cmd + shift” način menjanja jezika, a od sad ću da bacam magije sa ovom kombinacijom.

   Sad, šalu na stranu, ne znam šta sve nisam pokušavao od upita kada sam tražio preko interneta. Na kraju, nisam uspeo da pronađem, a da ne pričam o tome što sam tražio među kombinacijama tastera na samom računaru, i kao nešto pokušao da sam definišem, što nije uspelo. Ovo mi puno znači.

   Inače, temu nisam obradio kako sam želeo, najviše zato što ne stižem, ali kapiram da ću sakupiti dovoljno mane uskoro da napravim nešto vredno poređenja sa Minićevim postom.

   Hvala još jednom 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Sa Win na Mac OS at Visionary.

meta

%d bloggers like this: